Olivia Star Top jest jednym z najbardziej interesujących debiutów na gdańskiej mapie MICE w ostatnich miesiącach. Choć z powodu pandemii przez pewien czas obiekt nie mógł udostępniać swoich przestrzeni konferencyjnych i restauracyjnych gościom, teraz wraca w pełni do działalności. Podjęte środki zapewniają gościom bezpieczeństwo, a oszałamiający widok na panoramę Gdańska – niezapomniane wrażenia.
Rozwój pandemii COVID-19 pokrzyżował wiele planów organizatorom i obiektom eventowym. Teraz jednak, gdy zostały wdrożone określone wytyczne służące bezpieczeństwu wydarzeń i spotkań, obiekty eventowe ponownie otworzyły się na gości. Nie inaczej jest z przestrzenią konferencyjno-eventową Olivia Star Top położoną w gdańskiej dzielnicy Oliwa.
Przestrzeń otwarta na gości. Konferencje w Olivia Star Top
Na 32. i 34. piętrze wieżowca rozlokowane są sale konferencyjne, zaś kondygnację pomiędzy nimi zajmują restauracje. Wizytówką obiektu jest przestrzeń położona na 34. poziomie - ponad 800 mkw. na organizację wydarzeń. Na co dzień podzielona jest na 3 sale – o powierzchni kolejno: 174 mkw., 248 mkw. i 395 mkw., może też zostać połączona w jedną dużą salę Trójmiasto. Profesjonalny sprzęt multimedialny oraz – dzięki przeszklonym ścianom zewnętrznym – imponujący widok na panoramę Trójmiasta aż po Mierzeję Wiślaną zagwarantowane! Na poziomie konferencyjnym czeka także własne zaplecze gastronomiczne.
Na 32. piętrze usytuowana jest kolejna sala, o powierzchni 78 mkw., z której można wydzielić dwie mniejsze, na kameralne spotkania biznesowe.
Do dyspozycji gości odwiedzających Olivia Star oddano ciekawe koncepty gastronomiczne zlokalizowane na piętrze 33. Restauracja typu fine dinning - ARCO sygnowana przez wybitnego szefa kuchni Paco Pereza z autorskimi daniami kuchni śródziemnomorskiej, oraz restauracja typu casual o wdzięcznej nazwie Treinta y Tres, doskonała na spotkania w mniej formalnej atmosferze.
Odwiedzających zdecydowanie warto również zaprosić na taras widokowy na 32. piętrze wieżowca. Spektakularny widok zachwyca niezależnie od pogody czy pory dnia.
Bezpieczeństwo przede wszystkim. Działania Olivia Star
Zgodnie ze wspomnianymi wcześniej wytycznymi dotyczącymi organizacji spotkań w obiektach konferencyjnych i eventowych, centrum Olivia Star Top wdrożyło specjalną politykę bezpieczeństwa. Z tego powodu do odwołania ograniczona została liczba gości spotkań organizowanych w obiekcie, tak by na jedną osobę przypadało minimum 4 mkw., umożliwiające zachowanie dystansu, zaś w przypadku tarasu widokowego – nawet 40 mkw. na osobę. Powierzchnie stykowe w salach są regularnie dezynfekowane, a one same - wyposażone w dozowniki z płynem do dezynfekcji.
Osoby spacerujące po piętrze tarasowym mają możliwość zachowania bezpiecznego, dwumetrowego dystansu, o czym przypominają umieszczone w widocznych miejscach wskazówki. Ustawione w takiej samej odległości między sobą stoliki i krzesła są dezynfekowane po każdym gościu, który od kelnera podczas wizyty otrzyma indywidualną, jednorazową kartę menu. Minimum co 15 minut dezynfekowane są wszystkie przestrzenie wspólne, z którymi stykają się goście, a po zamknięciu tarasu cała przestrzeń jest ozonowana.
W Olivia Star dużą wagę przykłada się do higieny i bezpieczeństwa w zakresie usług gastronomicznych. W restauracjach nieprzerwanie używany jest jonizator powietrza, zwiększone zostały również nawiewy oraz wentylacja w salach restauracyjnych. Na wydawkę skierowana jest kamera, a obraz wyświetlany jest na ekranie dla gości. Cała zastawa stołowa i sztućce przechowywane są przez cały czas w minimalnej temperaturze 60 stopni Celsjusza, co eliminuje wirusa, a po użyciu są one myte i wyparzane w temperaturze minimum 80 stopni Celsjusza. Nie ma możliwości krzyżowania się drogi naczyń czystych z brudnymi.
Żywność i produkty dostarczane do Olivia Star także się skrupulatnie zabezpiecza: pracownicy i dostawcy mają przy przyjściu do pracy mierzoną temperaturę, a pracownicy magazynu odbierają towar od dostawcy zabezpieczeni w rękawiczki jednorazowe oraz maseczki. Towar, który przyjeżdża z zewnątrz zostaje umieszczony w osobnym pomieszczeniu, w którym jest ozonowany. Dopiero po procesie ozonowania trafia on do kuchennych magazynów. Zadbano również o transport produktów pomiędzy piętrami, które przenoszone są w zamkniętych, szczelnych i zdezynfekowanych urządzeniach chłodniczych. Kuchnia, w której pracują kucharze w maseczkach ochronnych oraz rękawiczkach jednorazowych, jest ozonowana.
Wszystko po to, by goście Olivia Star mogli korzystać z urozmaiconej oferty obiektu, oraz by podjęte środki i działania nie zmniejszyły ich komfortu pobytu.